Октябрь. Перевод с болгарского — Л. Литвинова

ЯНВАРЬ
ФЕВРАЛЬ
МАРТ
АПРЕЛЬ
МАЙ
ИЮНЬ
ИЮЛЬ
АВГУСТ
СЕНТЯБРЬ

Недялко Илиев. Десятая глава книги «Их двенадцать…»
Перевод с болгарского — Лариса Литвинова 

ОКТЯБРЬ
Октябрь — один из самых приятных месяцев в Варне, наполненный теплыми красками, контрастными настроениями и множеством положительных эмоций. Вероятно, именно в этом месяце появился термин «Золотая осень». Он подготавливает нас к зиме и в то же время щедро дарит дни, как будто скопированные с лета. Ветры в этом месяце напористые, но не злые. Более того, ветер показывает свои певческие качества. Звуки, которые он создает, мелодичны, ласкают слух и окрашены в пастельные тона. Подобно тенору Вагнера, он проникает в самые потаённые уголки города. Вовсе не из-за любопытства, а потому, что он не знает, где что происходит, и это не входит в его работу, но быть в курсе — это другое дело. Помогает золотым деревьям снять желто-зеленый естественный наряд и остаться в облегающих купальниках в последующем сезоне. Неслучайно этот месяц славяне называли «листопад». Опадающим золотым листьям присущ свой темперамент, который не у всех одинаков. Некоторые с наслаждением используют танцевальный ритм ветра, и шумно выстилаются прекрасными пируэтами на асфальтовой сцене. А другие медленно, медленно выстраиваются в очередь, ожидая, когда их заберёт бригада дворников, состоящая из наших самых трудолюбивых темнокожих сограждан. Осенняя феерия наиболее красива на маленьких улочках Варны. Листья опадают с высоких ветвей, иногда стройными рядами, иногда как «расформированная команда», но все в мундирах, разукрашенных в желто-коричневой гамме, кое-где с оттенком зеленого. Немного грустно, что этих улиц становится всё меньше и меньше. Под натиском строительной вакханалии мы теряем их, и не только их, но и здания с таким типичным для Варны сецессионным¹ стилем.
Мы проезжаем сотни зданий облицованных плиткой, не успевая разглядеть красивые элементы на фасадах, и вспомнить об их создателях. Хочу представить двух архитекторов – отца и сына, у которых в нашем городе от 300 до 400 реализованных проектов, до настоящего времени представленных в пантеоне заброшенных. Это архитекторы Манол Йорданов и Йордан Йорданов. Их дом на бульваре Марии-Луизы, спроектированный и построенный Йордановым-старшим, является образцом чешского сецессиона и, как говорят эксперты, «чрезвычайно впечатляет своей симметричной асимметрией». Здесь также встречаются ещё творения двух достойных жителей Варны того времени. Скульптора Кирилла Шиварова² – ваятеля опорных консолей на балконах бульваров и автор росписи вестибюля дома. Другой – Антон Новак³ из Праги, близкий друг архитектора Манола Йорданова, который получил высшее образование в Праге и имел возможность общаться по-чешски. В память о Новаке он посадил во дворе своего дома райскую яблоню, которая сегодня представляет собой двадцатиметровое дерево и дарит своим хозяевам восхитительные плоды.
Мы оставляем на время октябрьского озорника – ветра, который быстро перевоплощается в новую певческую роль – меняя тембр на меццо-сопрано. Ещё много лет назад, он стучался в окна людей, когда уплотнения были сделаны из замазки, которая со временем старела и разрушалась, тогда ему удавалось сотрясать стёкла. Этот звук был подобен треску гниющего, лопающегося бубна. В худшем случае незваный ветер пробирался сквозь щели и досаждал своим хозяевам. Теперь он понимает, что никому не нужен, и, направляясь к заливу, поднимает в море ветровую волну, но чувствует, что не хочет беспокоить моряков и рыбаков, в какой-то момент покорно успокаиваясь, позволяет волне упасть. Свинцово-серое пенистое море приобретает привычный, любимый всеми варненцами цвет. Его воды, аккумулировавшие летнее тепло, защищают город от приближающихся низких температур, и если внутри нашей страны действительно холодно, то здесь температурные ощущения очень приятные. Со своей стороны и наши моряки в этом месяце написали много страниц в своих героических летописях.
Но, вот, наступает время дождей. Существует множество бесконечных эпитетов, а также мастерски написаных изображений этого природного явления, символа жизни. Дождливая Варна интересна тем, что в ней есть что-то волшебное – город, окутанный серыми штрихами, в то же время отражает яркие блики, придающие ему особый вид. Капли дождя падают медленно, утомительно и, как говаривал хороший варненский поэт, «вызывают меланхолию». Потом принимаются барабанить по окнам и капотам до звучного апофеоза. Они задерживаются на неопределённое время, но не так долго, как это происходит поздней осенью. Утомившиеся, как драматические артисты, они уходят со сцены, позволяя её свету – солнцу озарить притихший город. И он постепенно оживает умытый, яркий и красивый.
Потом начинают сновать люди. Жадно, большими глотками они вдыхают свежий и очищенный морской воздух. Пригревающее осеннее солнце предлагает с улыбкой посмотреть на повседневные задачи. Даже водители начинают двигаться чуть медленнее и терпимее смотрят на торопящихся людей, пересекающих пешеходные переходы. Заметно, как отделяются такси от серого сектора, направляясь к автобусным остановкам, пытаясь увести какого-нибудь торопящегося и уставшего от ожидания путника. Реплика «цена билета» — это молниеносная договорённость, пусть и вопреки, и в ущерб для нас самих.
Часть общественного транспорта, автобусы, закутанные в мерцающие мокрые плащи, не опаздывают и едут точно по расписанию, разбрызгивая оставшиеся лужи. Для удобства ожидающих они останавливаются у тротуара, а кондукторы понимающе и с легкой насмешкой смотрят на тщеславие карабкающихся в салон. Они терпеливо взимают плату с нервных пассажиров, радостно занимающих заветные места. Пространство автобуса заполнено разнообразными фруктовыми и овощными ароматами, которые провозят прилежные домочадцы, не забывающие пополнять продовольственные запасы своих кухонь. Ведь октябрь — благодатный на урожай месяц! Более того, 11 число месяца, посвящается Святой Петке, — началу зимних праздников. И грохочущие старые автобусы со стоном идут к следующей остановке, сохраняя домашний уют.
Гларусы, которые являются неотъемлемой частью пейзажа Варны, наши важные жители не упускающие шанс покрасоваться. Это самая крупная чайка из 16 видов, населяющих страну. Орнитологи определили их как средиземноморских белоголовых чаек. Независимо от того, что они живут колониями, в то же время являются большими индивидуалистами. Как и люди, они часто не понимают друг друга, птицы старшего возраста ведут себя высокомерно и не подпускают более молодых. В зависимости от характера их полёт представляется плавным или резким, но всегда грациозным. Колония на зависть объединяется при опасностях. Красный цвет их сильно раздражает, у них, вероятно, возникают ассоциации с кроваво-красной мясной пищей, например, если красная коробка оставлена без присмотра, атака неизбежна. Как и всякие всеядные птицы, их налеты направлены на мусорные баки и на крупных крыс, вышедших вечером на охоту из городских канализаций. Их любимые цели — мясные или рыбные полуфабрикаты, оставленные на балконах жилых домов для сушки. Не говоря уже о яйцах и птенцах других птиц, например, голубей и воробьев. Некоторое время назад в нашей местной прессе разгорелась дискуссия — разгонять гларусов или нет! В основе своей — это любители голубей, которые не прощают прегрешений гларусов, сокращающих популяции диких голубей. Несмотря на то, что граждане разделились на два лагеря, я не знаю, чтобы дилемма, которую раздули журналисты, привела к конкретным решениям.
Птицы очень агрессивны, когда размножаются или выращивают маленьких птенцов. Два этапа длятся около месяца каждый. Ни один, а пара малышей, бывают с разбитыми головами, так как имеют неосторожность по своей глупости попасть на крышу, откуда они падают подобно тряпочному мячу. Во-первых, незваный гость своим резким голосом издает громкий рев, затем следует угрожающий прыжок, и, наконец, — атака своим твердым клювом. Результат очень болезненный, пострадавший «видит» звезды средь бела дня, а когда у него идет кровь, паникует не только он, но и вся соседская «футбольная» команда. Чаще всего первыми на помощь приходят бабушки, которые наблюдают по соседству, и это становится тем, о чём нельзя говорить… Чем более заботливы гларусы, когда растет их детеныш, тем со временем они становятся всё грубее. Они выталкивают их из гнёзд, выгоняют прямиком из «отцовского очага», чтобы они устраивались, как могут. Из всех птиц, с которыми они сожительствуют, сороки самые терпеливые. Гларус не обучаем, это напоминает мне постулат о том, что глупость и наглость всегда идут рука об руку. На крыше дома по соседству живет гларус, которого мы назвали Кина. Когда он очень голоден, он подходит, садиться на наружный блок кондиционера, и стучит в окно. Судя по тому, что мы ему оставили, мы знаем, что он не любит оливки. Моя семья говорит мне, что это потому, что они солёные, но я не могу этому поверить, потому что они едят солёную рыбу. Оливки могут быть разные: греческие и испанские, но эксперименты и наблюдения продолжаются. Для варненских гларусов из всех человеческих языков наиболее избирательны русский и польский языки, так как они охотнее реагируют на них. Болгарский кажется им очень грубым, и они не любят его слушать.
Октябрь — один из любимых месяцев для варненцев. Уже не толпятся туристы, ученики в классах или готовятся к урокам. Студенты только приступили к учебе, а продавщицы курят и загорают у входов в магазины. Муниципалитет приступает к очередному плановому ремонту инфраструктуры, чтобы сделать наш город еще более привлекательным. Пенсионеры рассматривают витрины и ходят по врачам. Только безработные никуда не торопятся и их видно за «километр». Городская идиллия нового времени…

¹ Сецессия — [лат. secessio — отход, отделение] — 1) иск. стиль в европейском искусстве и культуре в период 1880-1910 гг. То же, что модерн, югендстиль; 2) ист. выход южных штатов США из федеративного союза, приведший к Гражданской войне 1861-1865 гг. Англ. Secession. — Словарь иностранных слов. — Комлев Н.Г., 2006.
² Скульптор Кирилл Шиваров — https://rus.bg/esche/interesno/interesno/29067-skulptor-kiril-shivarov-ot-zabytya-k-pedestalu
³ Антон Новак — https://buyinbg.com/novosti/6247-istoriya-sozdaniya-primorskogo-parka-v-varne/

________________
ОКТОМВРИ
Месец октомври за Варна е един от най-приятните през годината, изпълнен с топли цветове, контрастни настроения и много положителни емоции. Вероятно понятието „Златна есен” се е появило именно през този месец. Подготвя ни за зимата и едновременно с това ни поднася щедро по някой копиран от лятото ден. Вятърът през този месец е напорист, но не зъл. Нещо повече, показва певческите си качества. Мелодични, галещи ухото и с пастелна пъстрота са изпълнени звуковете, които извайва. Подобно на Вагнеров тенор се вмъква и в най-потайното кътче на града. Не от любопитство, а защо да не знае къде какво става и не му влиза в работата, ама е друго да е осведомен. Помага на обагрените в златисто дървета да съблекат жълто-зелената си естествена премяна, за да останат по стегнато трико за идващия сезон. Неслучайно славяните са наричали този месец „листопад”. Окапалите златисти листа си имат своя темперамент, който не е еднакъв за всички. Едни се радват и използват танцовия ветрови ритъм като шумно редят чудни пируети по асфалтовата сцена. А други мудно, мудно се подреждат в очакване на прибиращата ги почистваща бригада, съставена от най-трудолюбивите мургави наши съграждани. Феeрията на листопада е най-красива в малките варненски улички. Листата се сипят от високите клони, понякога в стройни редици, друг път като „разпасана команда“, но всички в мундир, чийто цветова багра е в жълто- кафявия диапазон, тук-таме със зелен оттенък. Малко е тъжно, че тези улички остават все по-малко и по-малко. Под натиска на строителната вакханалия ги губим и не само тях, а и сгради с така характерния за Варна сецесионов стил.
Преминаваме край стотици сгради с поглед към тротоарните плочки, без дори да погледнем красивите елементи по фасадите, камо ли да се сетим за техните творци. Нека си припомним за двама архитекти – баща и син, които имат общо между 300 и 400 реализирани проекта в града ни и все още стоят в пантеона на пренебрегнатите. Това са арх. Манол Йорданов и арх. Йордан Йорданов. Домът им на бул. Мария Луиза, проектиран и построен от Йорданов старши, е образец на чешкия сецесион и както казват специалистите „изключително впечатлява със своята симетрична асиметрия“. Тук си дават среща и други двама заслужили граждани на Варна от това време. Скулпторът Кирил Шиваров – съградил носещите конзоли на балкона към булеварда и изрисувал фоайето на къщата. Другият е Антон Новак от Прага, близък приятел на архитект Манол Йорданов, който е завършил в Прага и те са имали възможността да си говорят на чешки език. За памет Новак подарява и засажда за своя приятел райска ябълка в двора зад къщата му, която днес е двайсетметрово дърво и дарява с вкусния си плод своите стопани.
Оставихме за малко октомврийския пакостник – вятърът, а той бързо се преустройва в нова певческа роля – прави се на мецо сопрано. Напъва прозорците на хората и преди години, когато уплътненията бяха от маджун, който старее и се разпада във времето, успяваше да раздрънка стъклата. Получаваше се звук на разпадащо се дайре. В най-лошия случай неканен се промушваше през цепнатините и досаждаше на стопаните. Разбирайки сега, че не е желан, се насочва към залива, вдига ветрова вълна в морето, но се усеща, че не иска да тормози моряците и рибарите, и в един момент коректно се успокоява, давайки възможност на вълната да падне. Оловно-сивото, разпенено море придобива нормалния си, любим за всички варненци цвят. Неговите води, акумулирали топлината на лятото, пазят града от настъпващите ниски температури и ако във вътрешността на страната ни си е направо студено, то тук температурното усещането е много приятно. От своя страна моряците ни през този месец са написали не малко страници в своя героичен летопис.
И идва ред на дъжда. Много и безкрайни са епитетите, както и майсторски изградените образи на този природен феномен, символ на живота. Дъждовна Варна е интересна, защото има нещо магическо – градът е обвит в сивота и въпреки това е със светли отблясъци, придаващи му особена визия. Дъждовните капки идват бавно, някак си уморено, и както казваше една добра варненска поетеса „навяват меланхолия”. След това забарабаняват по прозорците и капчуците до звучен апотеоз. Задържат се известно време, но не толкова дълго, както в късна есен. След като се уморят, като драматични артисти се изнасят от сцената, давайки възможност на сценичния осветител – слънцето да огрее затихналия град. А той бавно се оживява по-чист, по-жизнен и по-красив.
Тогава хората се раздвижват. Жадно и на големи глътки поемат свежия и прочистен морски въздух. Топлещото есенно слънце ги кара да се усмихнат, да погледнат по различен начин на ежедневните битови предизвикателства. Дори шофьорите започват да се движат малко по-бавно и толерантно пропускат пресичащите на пешеходните пътеки забързани хора. Прави впечатление, че такситата от сивия сектор изпълзяват, като се присламчват към автобусните спирки, гледайки да отмъкнат някой и друг припрян, забързан и уморен от чакане пътник. Репликата „на цената на билета” е светкавична уговорка, въпреки че е в ущърб отново на самите нас.
Автобусите от градския транспорт, обвити с проблясващо мокро наметало, не закъсняват и се движат точно по график, разплисквайки остатъчните локви. Спират плътно до тротоара за удобство на чакащите, а автобусните кондукторки гледат разбиращо и с лека насмешка суетнята на качващите се. Търпеливо таксуват нервните пътници, щастливо сгромолясквайки се на заветните седалки. Автобусното пространство се изпълва с разнообразни ухания на плодове и зеленчуци, които носят прилежни домакини, за да не пропуснат да попълнят кухненските си запаси. Все пак октомври е толкова благодатен и урожаен месец! Още повече, че в 11-тия ден на месеца, посветен на Света Петка, е началото на зимните празници. И раздрънканите стари автобуси с пъшкане потеглят към следващата спирка и към уюта на домашния дом.
Гларусите, които са неизменен елемент от варненския пейзаж, и важни наши съжители не пропускат да се покажат. Те са най-едрата чайка от 16-те вида обитаващи страната ни. Орнитолозите са ги определили като средиземноморска белоглава чайка. Независимо че живеят в колонии, са големи индивидуалисти. Както е при хората, те често не се разбират помежду си, по-възрастните птици се държат надменно и не допускат до себе си по-младите. Взависимост от характера си, полетът им е по-плавен или по-остър, но винаги грациозен. Колонията е завидно единна при опасност. Червеното ги дразни много, вероятно правят асоциации с кърваво-червена месна храна, например, ако една червена кутия е оставена без контрол, атаката е сигурна. Като всеядни птици набезите им са върху кофите за боклук и върху големи плъхове, излезли вечер на лов от градската канализация. Оставени по жилищните балкони месни или рибни полуфабрикати за сушене са любимите им цели. Да не говорим за яйцата и малките на другите пернати, като гълъби и врабчета. Преди време в местния ни печат се разгоря дискусия – да гоним ли гларусите или не! В основата са гълъбарите, които не прощават прегрешенията на гларусите, и разбира се, намаляването на популацията на дивите гълъби. Независимо, че гражданството се раздели на две, раздуханата от журналистите дилема не зная да е довела до конкретни решения.
Много са агресивни, когато мътят или отглеждат малките гларусчета. Двата етапа траят по около месец всеки. Не едно и две са момчетата с пукнати глави, след като са имали неблагоразумието сами да се качат на покрив, където е паднала топката им. Първо, при неканен посетител вдигат голяма олелия с острото си грачене, после идва ред на заплашително пикиране и накрая – атака с твърдия им клюн. Резултатът е много болезнен, потърпевшият „вижда“ звезди посред бял ден, а когато рукне кръвта не само той, но и целият махленски футболен отбор изпада в паника. Най-често първите притекли се на помощ са бабите от махалата и става една, която не е за разказване….
Колкото са грижовни гларусите, докато израстат малките им, толкова са груби след това. Избутват ги от гнездата и направо ги прогонват от „бащиното огнище“, за да се устройват, както могат. От всички птици, с които съжителстват, с най-голяма търпимост се отнасят към свраките. Гларусът не се подава на дресировка, това ми напомня постулата, че тъпотията и наглостта вървят винаги заедно. На блоковия покрив в съседство живее гларус, който сме кръстили Кина. Когато е много гладен идва и каца върху външното тяло на климатика, и чука по прозореца. От нещата, които сме му оставяли разбираме, че не обича маслини. Домашните ми казват, че е защото са солени, но не ми се вярва, нали яде солена риба. Може би различава кои са от Гърция и кои от Испания, но опитите и наблюденията продължават. Варненските гларуси от човешките езици най-харесват руския и полския, на които реагират много избирателно. Българският им се струва много груб и не обичат да го слушат.
Октомври е един от най-любимите месеци на варненци. Няма ги тълпите туристи, учениците са по класните стаи или си готвят уроците. Студентите току-що са започнали учебната си работа, а продавачките от магазините са пред тях на цигара и припек. Общината започва поредните планувани ремонти в инфраструктората, за да бъде градът ни още по-привлекателен. Пенсионерите разглеждат витрините или са се упътили към поредния доктор. Само безработните не бързат за никъде и личат от „километри“. Градска идилия в новото време…

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Опубликовать в Одноклассники
Запись опубликована в рубрике НАШЕ ТВОРЧЕСТВО, ПЕРЕВОДЫ с метками , , . Добавьте в закладки постоянную ссылку.

2 комментария: Октябрь. Перевод с болгарского — Л. Литвинова

  1. Евгения Шарова говорит:

    Очень интересно, Ларис! Умничка! Осталось 2 месяца)))

  2. ВСЕВОЛОД МИХАЙЛОВИЧ КУЗНЕЦОВ говорит:

    ОТЛИЧНО!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *